Zustersteden Haarlem en Mutare maken hun rivieren schoon

Campagne Gezonde Rivieren-Healthy Rivers

17 april 2023 om 20.00 – 21.30 uur in de Pletterij

De afgelopen maanden zijn in Haarlem en haar zusterstad Mutare, Zimbabwe een aantal organisaties bezig geweest om het Spaarne en de Sakubva- rivier schoner en gezonder te maken. Met een gezamenlijke campagne willen we hier de komende jaren een versnelling in brengen door gezamenlijke schoonmaakacties uit te voeren en de waterschappen en gemeentes in beide steden te inspireren tot een beter waterbeleid. 

Het verhaal

Haarlem en Mutare zijn al meer dan 30 jaar ‘jumelagesteden’, in Nederland bekend als Stedenband Haarlem-Mutare.  Hoewel we geografisch gezien ver van elkaar verwijderd zijn, kennen we ook veel overeenkomsten. Een daarvan is dat beide steden het geluk hebben aan een rivier te liggen. 

De rivieren van Mutare ontstaan op de prachtige bergketen die de noordelijke grens van de stad vormt. Deze rivieren beginnen als verse drinkbare beken en slingeren zich een weg door Mutare, om uiteindelijk samen te komen tot de Sakubva-rivier.  Deze waterwegen zijn een belangrijke levensader voor de  bewoners van Mutare, maar ook voor de vele andere niet-menselijke rivierbewoners, zoals vele soorten rivierplanten, vogels, muizen, mollen, mangoesten en andere kleine zoogdieren, insecten, kikkers, vissen en schimmels. Een burgergroep – Mutare Rivers Rehabilitation Initiative(MRRI) – zet zich in voor het beschermen en opruimen van de rivier.  Elke week zijn ze bezig de oevers schoon te maken. De stedenband Haarlem-Mutare ondersteund dit initiatief en de gemeente Mutare om een duurzaam waterbeleid te gaan ontwikkelen. 

Door Haarlem stroomt onze rivier het Spaarne. Net als in Mutare is deze rivier van levensbelang voor de biodiversiteit van de natuur en voor het welzijn van alle bewoners. Haarlemmers zijn zich er steeds meer van bewust dat om de stad leefbaar te houden de rivier gezond moet zijn. Groepen burgers in Haarlem zijn zeer actief in de bescherming van het milieu van de rivier en het wegvangen van plastic uit het water. In Nederland hebben we waterschappen die dit monitoren, maar alle initiatieven van burgers om de rivier voor iedereen gezond te houden zijn welkom en belangrijk. 

Op 18 maart 2023 vierden we in Nederland de Nationale schoonmaakdag. In Haarlem lieten we dat zien door samen de handen uit de mouwen te steken. IVN, kanovereniging de Trekvogels, Scoutinggroep Kontiki, SUPmission Haarlem, de Pinguïn, Stedenband Haarlem Mutare, de Bermbende en heel veel vrijwilligers hebben de rivier het Spaarne weer een stuk schoner gemaakt. 

Op deze inspiratiebijeenkomst nodigen wij iedereen uit om hier de komende maanden een vervolg aan te geven.

Sprekers onder meer: Lynne James- MRRI (Mutare), Karen Blanken- SUPmission, Lavinia Warners- Bermbende, Sjoerd Andela- stadsecoloog Haarlem, Bernou Boven- Plastic Soup Foundation, vertegenwoordiger Waterschap  Rijnland en Marin van Wetering- The Great Bubble Barrier

Moderator: Sander van Weert. Toegang gratis maar aanmelding wordt op prijs gesteld via de site https://pletterij.nl/programma/

 

Welkom.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.