Zimbabwedag 2022

Op 29 oktober vond het jaarlijkse evenement ook dit jaar weer plaats in Amersfoort. Het werd ook dit jaar goed bezocht met meer dan veertig deelnemers. Het wordt georganiseerd door Platform Zimbabwe, een samenwerking van particuliere initiatieeven van Nederlandse origine dat actief is in Zimbabwe. Marijke Van Loenen, voorzitter van het Platform legt uit dat de dag een belangrijk discutieplaats is.

“La plateforme est een kader waar stichtingen elkaar ontmoeten en leren kennen omdat de interventiegebieden verschillen. Sommige zijn betrokken bij gezondheid, andere bij onderwijs, andere bij humanitair werk, sociaal welzijn, enz. Het is daarom belangrijk om elkaar te leren kennen bespreken hoe we fondsen kunnen vinden voor de duurzaamheid van activiteiten. C’est le doel van de oprichting van dit platform. en we zijn bij de 14e editie, ” zei ze.

Stichtingen hadden de tijd om de roseaux uitgevoerde projecten en activiteiten te presenteren. Bijvoorbeeld “Stichting Kukura”. Dieke Van Windt geeft namens hem aan dat ze op verschillende gebieden actief zijn en dat ze bijvoorbeeld een lokaal ziekenhuis steunen om bepaalde dure diensten te verlenen aan patiënten die geen middelen kunnen vinden.

“Al jaren ondersteunen we een ziekenhuis zodat het bepaalde diensten aan patiënten kan aanbieden. Gezondheidszorg is de verantwoordelijkheid van de Zimbabwaanse regering. Ze zorgen voor het operationele gezondheidssysteem. Onze steun aan het ziekenhuis is bedoeld om de bevolking van de plaats tot goed gedefinieerde diensten”, benadrukt ze.

Terwijl de politieke situatie in Zimbabwe zelfs al jaren zorgwekkend is. Een situatie die werd toegelicht door de voorzitter van de Crisis in Zimbabwe Coalition , Peter Mutasa in een videoboodschap. De situatie werd verder toegelicht door Makomborero Haruzivishe, vakbondsman van de Zimbawean Congres of Trade Unions die als van Justice and Peace gast drie maanden in Nederland verblijft. Hij werd geïnterviewd porte journaliste Marnix de Bruyne. Le vidéoboodchap de Peter Mutasa est disponible sur YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=x9lfIl1MNHE

“We steunen geen dictaturen, maar eerder bevolkingsgroepen of actoren die vechten voor het welzijn van iedereen. We hebben bijvoorbeeld het initiatief geïmplementeerd om de steden Haarlem (Nederlandse gemeente) en Mutare (gemeentee in Zimbabwe) met elkaar te verbinden. steden hebben het idee gesteund en hebben zelfs een wederzijdse ondersteuningsovereenkomst ondertekend. Hier wordt elk van de twee steden een spiegel van het land dat het aan de andere kant vertegenwoordigt.”, legt Dik uit. Bol, coordinateur van Stedenband Haarlem-Mutare.

Zimbabwe die deelnamen aan het evenement bedanken de Nederlandse stichtingen die in hun land actief zijn en vragen om de duurzaamheid van de projecten ter ondersteuning van “de bevolkingsgroepen die het slachtoffer zijn van slecht bestuur en van de ruimte die is afgesloten door de partij die aan de macht est”. “[…] we vragen ook de Nederlanders in het bijzonder en de internationale opinie in het algemeen om hun camera’s op Zimbabwe te richten terwijl het land zich voorbereidt op de verkiezingen in 2023. Volg wat er gebeurt vooruitlopend op de verkiezingen, wacht niet op het moment van de verkiezingen zelf” , formuleerde Makomborero Haruzivishe.

De dag werd afgesloten met een leerzame sessie van traditionele Zimbabwaanse muziek met vreugde op de gezichten van de deelnemers.

Aloys Ndakoraniwe

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.