Gierzwaluw

De gierzwaluw – verbeeld in het logo – is een metafoor voor het werk van de Stedenband. Letterlijk, door zijn jaarlijkse non-stopvlucht tussen Afrika en Europa waarmee hij continenten en culturen verbindt. Figuurlijk als representant van de filosofie en taakopvatting van de Stedenband.

Wereldburger

De gierzwaluw is een vliegende wereldburger. Jaar in jaar uit komt hij in mei naar Europa en zoekt hij zijn oude plekjes weer op om hier te nestelen. Ook in Haarlem.

Hij kan mensen met uiteenlopende belangen ertoe brengen samen te werken. Hij vraagt ons hem te helpen aan nieuwe woningen als zijn nest (bijvoorbeeld door isolatie van onze woningen) onbereikbaar wordt. Hij is kwetsbaar, maar hij is ook positief en brengt hoop op andere tijden: voor ons de zomer, voor Afrikanen de regentijd.

 

Aan weerszijden van de evenaar

In het gierzwaluwproject zie je hoe ontwikkelingssamenwerking actief kan zijn aan beide kanten van de evenaar. Kunstenaars, natuurbeschermers, onderwijzers en vele anderen leggen samen met de Stedenband verbanden die de gierzwaluw in zowel Haarlem als in Mutare op de kaart zetten.

  • 2007: Neststenen. Bij de bouw van de nieuwbouwwijk Spaarnoog (met daarin Zimbabwaanse beeldhouwwerken) worden gierzwaluwen met neststenen verleid hier te nestelen.
  • 2012: Nestkastjes. Basisscholieren en de Rangersclub van het Wereld Natuurfonds maken 250 nestkastjes. Het hout is geschonken door de Gierzwaluwenwerkgroep en verzaagd door leerlingen van het Sterrencollege.
  • 2012: Nestkastjes. Op de schoorsteen van debat- en cultuurcentrum de Pletterij waar de Stedenband haar kantoor heeft, komen veertig kleurige nestkastjes.
  • 2012: Tentoonstelling ‘Een vlucht gierzwaluwen’ in de Waag. Kunst en poëzie van kunstenaarsvereniging KZOD.
  • 2013: Muziekvoorstelling De Gelukkige Prins in de Toneelschuur, gebaseerd op het verhaal van Oscar Wilde. Over de verhalen die gierzwaluwen meenemen op hun tochten.
  • 2016: Nestkastjes. Woningcorporatie Pré Wonen zet meer dan honderd nestkastjes uit in vier wijken. Deze woningcorporatie belooft, evenals Elan Wonen en Ymere, bij nieuwbouw de bouw van gierzwaluwkasten niet te vergeten.
  • 2016: Voorlichting. Scholen bouwen voorlichtingsprogramma’s rondom de gierzwaluw. De educatieve website gierzwaluwkoloniehaarlem.nl wordt gelanceerd.
  • 2016: Tentoonstelling. De lesprogramma’s worden aangevuld met een educatieve tentoonstelling in het NME-centrum en in de bibliotheek Haarlem-Noord.

Reacties zijn gesloten.