Verslag bezoek Zimbabwaanse beeldhouwer Percy Kuta

De Stedenband Haarlem Mutare heeft van donderdag 21 tot zaterdag 23 april bezoek gehad van de Zimbabwaanse beeldhouwer Percy Kuta. Hij woont in Zimbabwe in het dorpje Tengenege dat een kunstenaarsgemeenschap is waar ca 100 kunstenaars wonen. Hij is op uitnodiging van Anne-Miek  Simons van de Stichting Kufambatose en reist de komende vijf weken met haar door Nederland en Duitsland om nieuwe inzichten te krijgen en culturele instellingen en projecten te ontmoeten. Anne-Miek ontmoette Percy in 2016 en was gefascineerd door een beeld van Percy. Het vloeide en had tegelijk iets spiritueels. Zoals later bleek veel van zijn beelden. Zij is een paar keer teruggegaan en kreeg dan les van hem. Ze wilde wat terugdoen en betaalt zijn reis en zorg voor onderdak. In ruil geeft hij een workshop in Roermond. Hij is als beeldhouwer een autodidact maar is gegrepen in het werken met steen.

Met Anne-Miek Simons en Dik Bol bezocht Percy donderdag 21 april het Zandvoorts Museum en sprak daar met directeur Hilly Jansen en cultuurwethouder en locoburgemeester Gert-Jan Bluijs. Zij spraken met elkaar over hoe kunst continenten met elkaar kan verbinden. Die ochtend was Percy met wijkbewoners en de wijkraadsvoorzitter Albert Diederik in de Haarlemse Spaarnoogbuurt geweest waar in 2007 door een collectief van 18 Mutarese beeldhouwers een beeldentuin van 40 Zimbabwaanse hardstenen dierfiguren was gemaakt. Een project waar de wijk nog steeds erg trots op is.

Voor Percy was dit de eerste keer dat hij buiten Zimbabwe kwam en uiteraard werd na het bezoek aan het Zandvoorts Museum een bezoek gebracht aan het strand, want in Zimbabwe is geen zee. Een unieke ervaring van Percy.

De dagen erop bezochten Anne-Miek en Percy een aantal Haarlemse culturele organisaties zoals Beeldengalerij Haarlem in de Haarlemmerhout, Galerie 37PK, Kunstenaarsvereniging KZOD, de Waag, Kloostergangen, Vishal en Playroom in Zaandam.

Het was een erg waardevol bezoek. Percy heeft veel contacten opgedaan en kwam in aanraking met kunstvormen die hij nog niet kende in Zimbabwe. Het was de eerste week van zijn bezoek maar tegelijkertijd een heel mooie start. Het was erg fijn dat al deze contacten zo toegankelijk voor hem waren.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.