Terugblik op activiteiten in juni 2019

Woensdag 5 juni 2019

Kinderworkshop recycled plastic beschilderen

Wat is er nu leuker om met een kunstenaar aan het werk te gaan? Elf kinderen gingen onder leiding van Sandra di Lello een gieter beschilderen, gemaakt van gebruikte plastic flessen/kannen. Vooraf praatten de kinderen over hergebruik, plastic verbruik, zwerfafval en plasticsoep. Daarna bekeken ze de tentoonstelling van Haarlem Duurzaam en Circulair. De Stedenband Haarlem- Mutare vraagt aandacht voor kunstenaars die zich inzetten voor een duurzame wereld en in hun werk is dat te zien.

Donderdag 13 juni 2019

Inspraak op de kadernota van de gemeente Haarlem als Global Goal Gemeente

De gemeente Haarlem stelt in de eerste week van juli haar kadernota vast waarin ze een voorzet doet voor de begroting 2020. Op 13 juni mochten organisaties inspreken op de concept kadernota. Namens Stedenband Haarlem-Mutare, debatcentrum de Pletterij en Nicaragua Komitee Haarlem spraken Dik Bol en Adri Kemps in. Hun inbreng kun je hier lezen.

Dinsdag 18 juni 2019

Proefles Citizenschool op het Coornhert Lyceum

Op dinsdag 18 juni 2019 organiseerde Haarlem-Mutare een proefles van een uur van het Nederlandse programma Citizenschool op het ‘Het Coornhert Lyceum’ voor 24 leerlingen van de brugklas Gymnasium. Citizenschool maakt met een spel en een aantal video’s het debat los in de klas om te praten over Migratie. Met een quiz worden vooroordelen met feiten weerlegd. Dit wordt gevolgd door debat in de klas.

Woensdag 19 juni 2019

European Development Days 2019 in Brussel

Op 18 en 19 juni organiseerde de Europese Unie weer de jaarlijkse European Development Days in Brussel. Een grote vakbeurs waar kleine ontwikkelingsorganisaties die werken met Europese subsidies elkaar ontmoeten en van elkaars projecten kunnen leren.

Het project Frame Voice Report waarin wij meedoen had een eigen stand. Namens de stedenband was Dik Bol aanwezig. Hij sprak met organisaties die lokale initiatieven ondersteunen. Ook vroeg hij aandacht voor het project Citizenschool dat Haarlem-Mutare met een aantal Europese projecten aan het ontwikkelen is. Met name Susan Handley van het Commonwealth Local Government Forum was zeer geïnteresseerd in de activiteiten van Haarlem – Mutare en het toekomstige onderwijsprogramma.

Vrijdag 21 juni 2019

Workshop Citizenschool in Pletterij

Op vrijdagmiddag 21 juni organiseerde de stedenband weer een workshop over het programma Citizenschool in de Pletterij. Dik Bol gaf met een powerpoint een korte beschrijving van de ontwikkeling van dit programma. Daarna gingen de deelnemers aan de slag en er werd twee uur lang gespeeld en gediscussieerd over het spel en hoe het verbeterd kan worden.

 Woensdag 26 juni 2019

Workshop Bouwen met Plastic in Kweekcafé

Naar aanleiding van de expositie Haarlem Duurzaam en Circulair die gehouden wordt in ’t Kweekcafé, organiseerde Stedenband Haarlem- Mutare in samenwerking met NME Haarlem de workshop ‘Bouwen met plastic’. De kinderen waren eerst een beetje bang om te beginnen; wat en hoe moet ik van die berg plastic iets maken?? Maar toen ze op gang kwamen werden er steeds mooiere creaties vervaardigd onder leiding van Ap Esenbrink. Er werd geboord, gezaagd, geplakt en geschroefd, met de prachtigste dieren als resultaat. Zo ontdekken de deelnemers dat je van afgeschreven plastic weer iets nieuws kan maken.

Donderdag 27 juni 2019

Saganet is de Nederlandse vereniging voor mensen die zich bezig houden met spelsimulaties voor het onderwijs. Een professioneel platform, maar bovenal een ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, consultants, onderzoekers en trainers. We kennen ze van de conferentie Gamedidaktiek die Dik Bol in 2018 en 2019 bezocht heeft. Op donderdag 27 juni had Saganet een netwerkbijeenkomst met als onderwerp Polarisatie. Dik heeft op die bijeenkomst een korte presentatie van Citizenschool gegeven, handleidingen uitgereikt en de PowerPoint over het programma zal worden toegezonden aan de deelnemers.

Zondag 30 juni 2019

Op zondag 30 juni organiseerde Haarlem-Mutare een workshop over het spel Citizenschool en speelden de Haarlemse bands VRIENDEN VAN MUTARE en FILISTIJNEN de sterren van de hemel tijdens de tentoonstelling Haarlem Duurzaam in het Kweekcafé. Muziekproducent Eric Drunen-Littel presenteerde vol trots het nieuwste vinyl van Rebecca Wakutera, Clever Lee en Daniel Dagradi. Eerder zamelde stedenband en de Haarlemse band Dinanga €. 1000,- voor hun collega’s uit Mutare, de Mutarese Unique Giants Band. Met dat geld kunnen deze blinde muzikanten eigen muziekinstrumenten kopen. Voor de gelegenheid in de Kweektuin speelde Dinanga and Friends. Ze bestaat uit de Congolese zangeres Rebecca Wakuteka (woonachtig in Haarlem). Ze zingt in haar eigen taal en begeleid zichzelf met akoestische gitaar. Ze wordt begeleidt door Eric van Drunen Littel op bas/basdrum/zang. Ukelele speelt de Ierse muzikant Ed O’Sullivan (uit Haarlem) en hij zingt ook mee. De Percussionist is Raymond Robart. Gastmuzikanten zijn Daniel Dagradi (uit Delft) op sax en PM Delefre op elektrische gitaar. Na Dinanga zal Ed O’Sullivan wat eigen liedjes laten horen. De Filistijnen sluiten het geheel feestelijk af met eigen Nederlandstalige liedjes.

Haarlem-Mutare is erg blij met zulke vrienden!!

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.