Stedenband gaat de boer op

Een delegatie van de Stedenband bezocht op 6 april de jaarlijkse ontmoetingsdag van het Platform Zimbabwe in Amersfoort en op 13 april de (ook jaarlijkse) Afrikadag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Klik op foto’s  voor een impressie. 

Afrikadag

De Afrikadag is hét event over Afrika en internationale samenwerking, georganiseerd door de Foundation for European Progressive Studies en de FMS, de Foundation Max van der Stoel.

We waren aanwezig met een drukbezochte stand, hielden een workshop over de game Citizen School en woonden diverse workshops bij over het thema migratie. Schokkend was onder andere de lezing van Peter Mutasa, voorzitter van de Zimbabwaanse vakcentrale Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). De ZCTU protesteerde regelmatig tegen de nieuwe regering en veel leden, onder wie Mutasa, werden gevangen gezet.

Zimbabwedag

De bijeenkomst van het Platform Zimbabwe was zoals altijd een (netwerk)ontmoeting van mensen uit de vele particuliere initiatieven met banden in Zimbabwe. De opkomst was dit jaar groter dan ooit.

  • Bikes for Zimbabwe

Het meest in het oog springende initiatief was dat van Harense middelbare scholieren die weesfietsen verzamelden en exporteerden  naar Zimbabwe. De leerlingen en begeleiders waren te gast bij een school in Zimbabwe. Meer informatie op www.bikesforzim.nl, https://maartenscollege.nl/zimbabwe-2019/ en http://www.bothsidesnow.nl/

  • Informatie

Veel informatie kwam er ook van vertegenwoordigers van de PUM: senioren/vrijwilligers die hun kennis uit het bedrijfsleven delen met ondernemers in ontwikkelingslanden. Peter Hermes, expert op het gebied van Zimbabwe en Zuid-Afrika, vertelde over de actuele situatie. Actueel is ook de informatie die werd gegeven de geldontwaarding in Zimbabwe. Veel stichtingen vragen zich immers af wat de veiligste manier is om geld over te maken. Via Western Union in kleine coupures lijkt op dit moment nog de beste weg.

Een ambtenaar van Buitenlandse Zaken nam een aantal misverstanden weg over de relatie Nederland-Zimbabwe. Zo is de enige sanctie die we momenteel hebben het wapenembargo. Nederland geeft vooral steun op het gebied van mensenrechten en is een van de meer kritische landen in Europa. Via Europese organen financieren we ontwikkelingssamenwerking en dragen we bij aan noodhulp bij rampen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.