Speel het spel Citizenschool op Afrikadag

De Stedenband Haarlem-Mutare is zaterdag 13 april weer vertegenwoordigd op de Afrikadag, ondermeer met een workshop over het onderwijsproject Citizenschool, Serious Gaming for a better Europe.Geef je snel op via www.afrikadag.nl dan kun je met je smartphone meedoen aan ons spel over interculturaliteit, tolerantie en wederzijds respect om te ontdekken wat jij weet over vooroordelen rond migratie.

De Afrikadag wordt georganiseerd door de Max van der Stoel Foundation in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. We hebben daar een eigen stand.

Citizenschool is een game dat door de Stedenband samen met een aantal Europese partners is ontwikkeld voor het onderwijs aan middelbare scholieren in Europa van 15 tot 18 jaar. Zaterdag 16 maart is de proefversie gelanceerd in Antwerpen. Het spel wil het toenemende racisme en discriminatie in onze maatschappij te lijf gaan door jongeren te informeren en te onderwijzen. Op die manier kan een discussie loskomen over de rol van nationaal en Europees burgerschap.

Migratie

Het thema van Citizenschool sluit naadloos aan op het hoofdthema van de Afrikadag 2019: ‘Migration: African perspectives’. De bezoekers gaan op 13 april in tientallen politieke debatten, workshops en lezingen rechtstreeks in gesprek met politici, professionals en elkaar.
Wat zijn de politieke alternatieven voor de huidige Europese en Nederlandse inzet op het sluiten van grenzen? En waar is de stem van de jonge Afrikaan die met gevaar voor eigen leven naar Europa reist? In het hoofddebat ‘Addressing root causes of irregular migration; dead-end or egg of Columbus?’ gaan o.a. Akinyi Walender (country director Ethiopië, Cordaid), Judith Sargentini (GroenLinks Europarlementariër), Bob van Dillen (migration advisor,Cordaid) en Anne van der Meer (onderzoeker bij de FMS) met elkaar en het publiek hierover in gesprek.

Gastcollege Jan Pronk
Jan Pronk geeft een gastcollege over ontwikkelingssamenwerking anno 2020, er is een workshop van D66 over klimaatmigratie in Noord- en Sub-Sahara Afrika en de Stichting Lemat gaat in op de obstakels en kansen voor migranten in Nederland. Er zijn ook twee cultuurprogramma’s: een Arabisch literatuurprogramma van El Hizjra en een Afrikaans filmprogramma van Stichting Yangambi.
De dag wordt afgesloten met de afterparty ‘Afreak’ in Desmet Studio’s, met een Afrikaans avondmaal en muziek.

Stands
De Stedenband Haarlem-Mutare is een van meer dan twintig uiteenlopende organisaties en ondernemingen die hier de hele dag een informatiestand hebben op de Inspiratiemarkt.
Ga voor info en kaartverkoop naar www.afrikadag.nl

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.