Schokkende gevolgen cycloon Idai

“Als journalist ben ik getuige geweest van natuurrampen en heb daar verslag van gedaan, maar ik heb nog nooit zoiets gezien. Het is ongelooflijk schokkend en buitengewoon triest. Het zal jaren duren voordat de getroffen landen weer herstellen van de effecten van deze dodelijke cycloon Idai.”

Dat schrijft de Zimbabwaanse journalist Andrew Mambondiyani over de cycloon Idai in een mail aan de Stedenband Haarlem-Mutare. Andrew, inwoner van Mutare, was op uitnodiging van de mede-organisator Stedenband Haarlem-Mutare eind februari te gast op een klimaatdebat in het Haarlemse Cultuur- en debatcentrum De Pletterij. Dit debat was gewijd aan de mondiale gevolgen van de klimaatveranderingen.

Andrew Mambondiyani won in 2018 een Europese prijs met een artikel over de gevolgen van de zeespiegelstijging voor de havenstad Beira in Mozambique.  Nog geen maand later veegde de cycloon Idai datzelfde Beira bijna van de landkaart en richtte een enorme ravage aan grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe.

Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN zou de cycloon kunnen uitgroeien tot de grootste aan het weer gerelateerde natuurramp op het zuidelijk halfrond ooit, met miljoenen getroffen mensen en honderdduizenden dakloos geraakte mensen. Gevreesd wordt dat het dodental de duizend zal overstijgen.

Alom zijn hulpacties opgestart. Het Rode Kruis heeft het gironummer 7244 geopend voor hulp aan de slachoffers.

In de woorden van Andrew:

“Het was een verwoestende cycloon die delen van Zimbabwe, Mozambique en Malawi verwoest heeft. Bijna negentig procent van Beira is vernietigd en In Zimbabwe heeft de cycloon Idai vooral de provincies Manicaland, Mashonaland East en Masvingo getroffen. De districten Chipinge en Chimanimani in Manicaland langs de grens met Mozambique, hebben het meest te lijden gehad. Er is bevestigd dat het dodental hier boven de honderd ligt en nog veel meer mensen liggen begraven onder aardverschuivingen en puin. Bruggen, wegen en gewassen zijn weggespoeld, waardoor het voor reddingsteams moeilijk is om enkele van de getroffen gebieden te bereiken. Er is geen elektriciteit, communicatie of schoon water in de getroffen gebieden.”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.