Persbericht Internationale Workshop voor het basisonderwijs

Van 22 t/m 24 april 2024 hebben negen basisschool docenten uit vijf Europese landen drie dagen lang hard gewerkt aan het ontwikkelen van een onderwijsmethodiek op de hogeschool Inholland in Overveen. Hoe maak je kinderen bewust en actief om de wereld waarin zij opgroeien duurzamer te maken? Dat is het uitgangspunt van het onderwijsproject Games for Goals dat ontwikkeld wordt met steun van Erasmus+ subsidie.

Dit is een Europees project waar we drie bordspellen over rond wateruitdagingen, biodiversiteit en zelfontplooiing ontwikkelen voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Het zijn coöperatieve bordspellen. Kinderen gaan in kleine teams onder begeleiding aan de slag met droogte, plastic soep en chemische vervuiling. Zo leren de kinderen in teamverband samen te werken en na te denken over de uitdagingen rond het belang en de toekomst van water.
Het eerste spel over water genaamd Aqua Heroes is in een testfase al op een paar scholen gespeeld. Met zeer enthousiaste reacties van de leerlingen en docenten.

Games for Goals biedt leerkrachten daarnaast een catalogus met innovatieve leermiddelen die in heel Europa beschikbaar zijn, waaronder drie nieuwe game-based spellen over wereldburgerschap en duurzame ontwikkeling. Dit met een methodologie om leerkrachten te begeleiden bij het creëren van op maat gemaakte activiteiten over de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) voor hun klas. De spellen zijn ontwikkeld en bedacht met studenten van hogescholen uit Nederland, België, Portugal en Duitsland.

De eerste twee spelconcepten over biodiversiteit en duurzaam waterbeheer (Aqua Hero’s) zijn in ontwikkeling. Het spel Aqua Hero is in testfase klaar en is al een aantal keren gespeeld op basisscholen.

Het hele programma is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Europese Erasmus+

Meer informatie op onze website: www.haarlem-mutare.nl

Dik Bol
Coördinator Haarlem-Mutare in Holland

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.