Games for Goals tijdens stadsmakerscongres Haarlem, Samen maken we de stad!

Stadsmakerscongres Haarlem 2023

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni kwamen ca. 275 Haarlemse stadsmakers bij elkaar om met initiatiefnemers, ontwikkelaars, ambtenaren en andere professionals te discussiëren over verdieping en concrete samenwerking. De uitvalsbasis was Sociëteit Vereeniging op de Zijlweg, met op loop- of fietsafstand onze drie andere locaties: Parochie HH Anna en Maria, Museum van de Geest en het Noord-Hollands Archief.

‘Stadmakers zijn initiatiefnemers, betrokken creatieve en sociale ondernemers die zich inzetten voor een meer gelijkwaardige, leefbare, gelukkige en mooiere buurt, gemeente of stad. Er zijn tal van stadmakers die al jaren bijdragen aan de stad, zichtbaar en minder zichtbaar. Cijfers zijn niet bekend. Er is een actieve App groep met bijna 170 Stadmakers in Haarlem. Samen zetten zij maatschappelijke initiatieven op of werken samen aan waardevolle projecten, vaak ingegeven door een natuurlijke drive. Zij werken vanuit de motivatie dat we allen gebaat zijn bij het welzijn van een ander en dat dit bijdraagt aan het geluk van iedereen.

Informatiemarkt

Ook de Stedenband Haarlem-Mutare nam deel aan dit evenement. Op vrijdag 23 juni stonden we op de informatiemarkt met een stand over ons onderwijsprogramma Games for Goals toegespitst op ons nieuwste onderwijsbordspel De Watercyclus dat we samen met vier hogescholen uit Nederland, België, Duitsland en Portugal en twee NGO’s uit Frankrijk aan het ontwikkelen zijn. Dit spelproject wordt mogelijk gemaakt met een Erasmus+ subsidie van de Europese Unie.

Workshop Waterspel

Op 24 juni gaven we over dit project een inspirerende workshop in wijkcentrum Binnensteeds. Er werd uitgelegd hoe wij met 10 docenten uit de vijf deelnemende landen tot het spelidee waren gekomen. Hoe we met 27 studenten van de vier deelnemende hogescholen een spelconcept voor een coöperatief bordspel voor de bovenbouw van de bassischool hadden ontwikkeld. Dat concept wordt nu door de samenwerkende organisaties uitgewerkt tot een volwaardig spel dat volgend schooljaar in de testfase beschikbaar komt. Er werd niet alleen uitgelegd maar ook gewerkt. De deelnemers hebben zelf in twee groepen een bordspel gebouwd en hun ervaringen worden meegenomen met de ontwikkeling. Met een ondergrond die geïnspireerd was op een soort ganzenbord bedachten de deelnemers hun eigen spelregels en hindernissen en kansen. Daarna werd er gespeeld en genoteerd wat goed ging en wat beter kon. Leerzame ervaringen die we kunnen delen met degenen die het definitieve spel gaan uitwerken.

 

Dik Bol

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.