Fototentoonstelling Water = Leven

Leven: Ik heb het leven lief. Geen leven zonder water.  Door Haarlem stroomt het Spaarne. Net als in Mutare zijn rivieren van levensbelang voor de biodiversiteit van de natuur en voor het leven van alle bewoners. Haarlemmers zijn zich er steeds meer van bewust dat; om de stad leefbaar te houden, de rivier gezond moet zijn. Groepen burgers in beide steden zijn zeer actief in de bescherming van het milieu van de rivier.

Dik Bol: Vanaf de jaren tachtig ben ik straatfotograaf en heb een groot aantal fotoreizen naar landen in Europa, Zuidelijk Afrika en Midden-Amerika gemaakt. Als coördinator van Haarlem Mutare ben ik betrokken bij een schone rivierencampagne in Haarlem en onze zusterstad Mutare. Ook ontwikkel ik met docenten en studenten uit vijf Europese landen een waterspel voor het basisonderwijs. In de expositie ziet u portretten van mensen die een bijdrage willen leveren aan een duurzame wereld.

Gezonde rivieren: Schoon water is een levensvoorwaarde voor iedereen, overal ter wereld. Sinds dit voorjaar werkt de Stedenband Haarlem-Mutare samen met organisaties in Haarlem en de zusterstad Mutare om de rivieren in beide steden schoon te krijgen. We gaven de aftrap op 18 maart 2023 tijdens de Nationale Schoonmaakdag in beide steden. Het Spaarne werd die dag schoon gemaakt door IVN, kanovereniging de Trekvogels, Scoutinggroep Kontiki, SUPmission Haarlem, de Pinguïn, Stedenband Haarlem Mutare, de Bermbende en heel veel vrijwilligers. De burgergroep Mutare Rivers Rehabilitation Initiative (MRRI) maakt wekelijks de Sakubva schoon en werkt samen met de gemeente Mutare.

Bordspel De watercyclus: Als onderdeel van het Ecotrip festival 2023 organiseert de Stedenband Haarlem-Mutare een workshop over haar nieuwste spel om jongeren bewust te maken van het belang van schoon water.

Op woensdagmiddag 1 november vanaf 14.00 uur organiseren we voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool een leuke en instructieve spelmiddag rond het thema “De watercyclus”.

In wijkcentrum Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20 te Haarlem. Voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool hebben we een bordspel gemaakt over onderwerpen als droogte, overstromingen, chemische verontreiniging en plastic soup. Dit spel is bedoeld om straks in de klas gespeeld te worden. Nu kunnen de kinderen er voor het eerst mee kennis maken en leren wij ook van hun ervaringen. Dit bordspel is het eerste van drie innovatieve bordspellen die wij ontwikkelen om in de bovenbouw van de basisschool lessen te kunnen laten geven over Duurzame Ontwikkelings Doelen (SDG). De lessen en alle materialen daarvoor nodig zullen in het Nederlands, Engels en de andere talen van de deelnemende partners gratis beschikbaar worden gesteld. We werken samen met Hogescholen en NGO’s uit Duitsland, Portugal, België, Frankrijk en Nederland.

Maak kennis met Dik Bol: Op zaterdag 4 en zondag 5 november ben ik Dik Bol van 12.00 tot 17.00 aanwezig in Wijkcentrum Binnensteeds. Ik beantwoord vragen over mijn carrière als fotograaf, de Gezonde Rivierencampagne in Haarlem en Mutare en vertel over de ontwikkeling van drie bordspellen voor het basisonderwijs. Je bent van harte welkom.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.