Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Debat Klimaatmigratie en de Haarlemse Global Goal Campagne

11 september @ 20:00 - 22:00

Op 11 september organiseert Stedenband Haarlem-Mutare in de Pletterij een debat over klimaatmigratie en de Haarlemse Global Goal Campagne.

Dit voorjaar heeft de stedenband Haarlem-Mutare samen met de Pletterij een aantal klimaatdebatten georganiseerd. Doel daarbij was om concrete invulling te geven aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (Global Goals) van de Verenigde Naties. Bij het eerste debat werd er door de Mutarese klimaatjournalist Andrew Mambondyani op gewezen dat het klimaat in Zuidelijk Afrika al sterk aan het veranderen is en dat er nu veel mensen gedwongen migreren naar Mutare omdat daar het klimaat een stuk milder is dan in de omliggende gebieden in Zimbabwe en Mozambique.

Voor de stedenband was dit de aanleiding een onderzoek hierover in Mutare te laten uitvoeren.  Dit onderzoek wordt op 11 september gepresenteerd door de Zimbabwaanse coördinator van de Stedenband Gift Sanyanga. De focus van de avond zal liggen op de situatie in Zimbabwe, geleid door het onderzoek naar klimaatmigratie. Klimaatverandering, maar de gevolgen daarvan zullen ook in een breder perspectief worden geplaatst en worden gekoppeld aan Nederland resp. Haarlem. Parallellen en verschillen tussen Zimbabwe en Nederland kunnen kort worden besproken, waarbij de nadruk wordt gelegd op zowel de ongelijke bijdrage aan de opwarming van de aarde als het ongelijke vermogen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Dit kan worden gedaan vanuit het oogpunt van klimaatonrechtvaardigheid en / of CO2-belasting.

De gemeente Haarlem heeft zich dit voorjaar aangesloten bij de Global Goal campagne van de VNG en doel nr. 17 is internationale samenwerking. Hoe gaat de gemeente Haarlem dit vertalen in concreet beleid. We vragen dat aan wethouder Robbert Berkhout en Thijs de la Court van het Klimaatverbond.

Dit debat is mede mogelijk gemaakt door het programma Frame Voice Report van de Wilde Ganzen en wordt gefinancierd door de Europese Unie. De toegang is € 3,00, voor houders van een HaarlemPas en jongeren onder 25 jaar € 1,50

Op het podium:

Gift Sanyanga, Mutarese coördinator Stedenband Haarlem-Mutare

Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid

Thijs de la Court, adviseur Klimaatverbond

Het debat wordt geleid door Annemieke Windt, journalist.

Gegevens

Datum:
11 september
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:

Locatie

Pletterij
Lange Herenvest 122
Haarlem, Nederland
+ Google Maps