Duizend WakaWaka-lampjes naar Mutare

 Solar lights voor Zimbabwaanse schoolkinderen

Een grote verrassing deze maand voor de kinderen van de Chirowakamwe basisschool in de Zimbabwaanse gemeente Mutare. Zij ontvingen dankzij Nederlandse donateurs duizend WakaWaka-lampjes, die op zonlicht werken. Deze duurzame lampjes vervangen de ongezonde olielampjes thuis zodat de kinderen ook in de avond veilig hun huiswerk kunnen maken. Gulle giften Dit werd mogelijk dankzij de gulle giften vanuit de WakaWaka Foundation en de duurzame Haarlemse beleggingsmaatschappij Stan&Wende.

De Stichting Stedenband Haarlem-Mutare speelde daarbij een belangrijke bemiddelende rol. Met de zending werden tegelijk veertig lampjes meegestuurd voor de kinderen van de welzijnsorganisatie Wisekids Trust in de Zimbabwaanse stad Bulawayo. Dankzij de onderdirecteur van Housing & Community Services in de gemeente Mutare, Noel Mushangwe, en de Nederlandse ambassade in Zimbabwe kregen de kinderen begin oktober hun lampjes. De Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur, Eva van Woersem , reisde speciaal naar Mutare om de WakaWaka’s officieel te overhandigen.

Initiatief

Het plan ontstond twee jaar geleden, in oktober 2019, op de onderwijstentoonstelling ‘Samen maken wij een duurzame toekomst’ van de Stedenband in de Haarlemmer Kweektuinen. De Haarlemse duurzame ondernemer Maurits Groen bood aan via een crowdfundingsactie geld in te zamelen voor WakaWaka-lampjes. Dat leverde genoeg geld op om zeshonderd lampjes voor schoolkinderen te verzenden. De duurzame beleggingsmaatschappij Stan&Wende voegde daar nog eens vierhonderd lampjes aan toe. De coördinator van de Stedenband in Mutare, Gift Sanyanga, stelde voor de lampjes uit te delen aan de kinderen van de gemeentelijke Chirowakamwe basisschool in de wijk Dangamvura. De school met 2.600 leerlingen ligt dicht bij recent ontwikkelde buurten, die nog niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

Samenwerking

De Stedenband Haarlem-Mutare en de WakaWaka Foundation zetten hiermee een al langer bestaande band voort. In 2014 schonk de Stedenband zeshonderd lampjes. Dat was het directe resultaat van de samenwerking tussen zeven basisscholen in Haarlem en elf scholen in Mutare. De lampjes konden dankzij het Stedenbandkantoor in Mutare zonder importheffing het land binnenkomen en werden verdeeld onder de leerlingen die ze het hardst nodig hadden.

Deze Haarlemse actie was een onderdeel van het toenmalige onderwijsprogramma Een reis naar Mutare (nu: Een reis voorbij de evenaar), waarbij kinderen op een door henzelf verzonnen manier geld inzamelden. De Stedenband werkte samen met de WakaWaka Foundation, NME Haarlem (Natuur- en Milieueducatie) en Ronald van Zon Advies. De scholen die destijds meededen: Bos en Vaart School, Bos en Duinschool (Bloemendaal), De Dolfijn, De Talenten, De Molenwiek, De Haarlemse Montessorischool, Basisschool de Wadden (locaties Boerhaavewijk en Molenwijk) en Basisschool de Piramide. De Nederlandse ambassadeur in Zimbabwe werkte ook toen mee aan de symbolische overdracht op de school, met als belangrijk aandachtspunt de verbondenheid tussen de Nederlandse en de Zimbabwaanse schoolkinderen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.