Sport is een van de duidelijkste voorbeelden van grensoverschrijdende verbinding en wederkerigheid. De Stedenband helpt jarenlang met de aanleg van sportvelden en bemiddelt bij uitwisselingen over en weer. CIOS-studenten en vele vrijwilligers leiden de Mutarezen ter plekke en in Haarlem op tot sportleaders die door het sportbuurtwerk tegelijk jongerenwerkers (peer educators) worden. Het concept werkt weer door in het Teen-Aids-Prevention-Program. Alles vanuit het Grassroots principe: vanuit de basis. Mutarees talent kan dankzij de projecten doorstromen in heel Zimbabwe.
Actueel
Op dit moment zijn er geen actuele activiteiten. De projecten uit het verleden worden zelfstandig voortgezet door de zusterorganisatie in Mutare.
Een kwart eeuw sport
- Vanaf 1999: Uitwisselingen over en weer.
- 2001 – 2004: Een sportcoördinator ter plekke: CIOS-docent Cees Versteeg. In 2004 opgevolgd door Miriam Creijghton.
- 2000 – 2004: Renovatie sportvelden in Chikanga.
- 2004 – 2005: Tweede sportveld in Hobhouse.
- 2003, 2004 en 2005: Trosloop Mutarese hardlopers doen op blote voeten mee (en winnen!) aan de voormalige Trosloop (later Zilveren Kruis Achmea Loop).
- 2007/2009: Xplore, twee grote uitwisselingen, deels niet geheel gelukt door onlusten tijdens verkiezingen in Zimbabwe, 2008.
- 2011: 100 Faces. Tentoonstelling met honderd gezichten van vrijwilligers, bedoeld om fondsen te werven voor de Mutare Haarlem Sportleaders, de home based care en peer education.
- 2013: Zelfvoorzienend sportcomplex. Verbouwing van de voormalige kantine van het sportcomplex in Chikanga tot fitnesscentrum. Werkgelegenheidsproject voor sportjongeren. Sportleaders verwerven zelf inkomsten met buurtfitness, sportcafé en kippenfarm.
- Challengedays: gelijktijdige sport- en bewegingsprogramma’s gedurende 15 minuten in beide steden.
- Kicking aids out programma’s: met steun van Unicef en de Johan Cruijf Welfare Foundation wordt aidsproblematiek aangekaart via sportactiviteiten.