De Stedenband brengt de Mutarese en Haarlemse bevolking met elkaar in contact via kunst en cultuur. Beeldende kunst, theater en muziek, film en literatuur strekken over grenzen en oceanen.
Actueel
- Medio 2019: Tentoonstelling in het kader van Duurzaam Haarlem in wereldperspectief. Met Haarlemse en Mutarese kunstenaars. Thema: afval en recycling.
Een kwart eeuw cultuur
Beeldende kunst
- 2005: Zimbabwe in Haarlem: Veertig kunstwerken van achttien Zimbabwaanse kunstenaars in de in 2005 vernieuwde wijk van de Damast- en Spaarnoogstraat. Gerealiseerd mede dankzij gelden van de gemeente en woningcorporatie Elan Wonen. Thema: ‘dieren’ – als talisman (totem) van Zimbabwanen.
- 2008: Veiling tapijt van Joost Swarte voor Gravenzaal. Als een nieuw kleed voor de Gravenzaal niet aan de eisen voldoet en een nieuw kleed wordt gemaakt, wordt het ‘oude’ in stukken geknipt en geveild. De opbrengst gaat naar culturele evenementen in Mutare.
- 1995/2010: Beschildering Lange Brug. De Zimbabwaanse kunstenaar Chazunguza Chikonzero (Chiko) beschildert in 1995 de onderkant van de Lange Brug, ‘de Verfroller’. De brug verbindt twee stadsdelen en de schildering symboliseert nu ook de verbinding tussen de steden Haarlem en Mutare. In 2010 is dit dermate aangetast door weer en wind, dat er een nieuw ontwerp komt. De maker is Amigo Bondiya, schildersbedrijf Waterlander brengt het aan.
Literatuur
- 2009: Actie Leeshonger. Regionale inzamelingsactie Engelse boeken voor Mutare. Met voorleesavonden van Zimbabwaanse literatuur in de bibliotheek centrum. De container waarin de duizenden boeken vervoerd zijn, is nu de bibliotheek in de wijk Hobhouse. Een groepje vrijwilligers houdt de wijkvoorziening draaiend. Leerlingen van de enige school in de buurt, de Sacred Heart Primary School, kunnen hier tegen een lage prijs boeken lenen.
- 2018: Presentatie Over en weer, jubileumboek over 25 jaar Stedenband
Theater
Vele (straat)theatervoorstellingen, vaak met inzet van amateurtoneelspelers.
- 2012: Cat & Rat in verschillende wijken van Mutare, gesponsord door NCDO en het Achmea Fonds. Over tolerantie en het ontbreken daarvan, ontwikkeld met behulp van een volksraadpleging, een zogenoemde ‘Pedare’.
- 2012: Benefietconcert op station en benefietdiner.
- 2013: Benefietvoorstelling in de Toneelschuur ‘De gelukkige prins’, over verhalen die gierzwaluwen meenemen op hun tochten. Muziektheater naar een verhaal van Oscar Wilde. Met o.a. Leendert Booyens’ Wings Ensemble, theatermaker Rieks Swarte, verteller Wijnand Stomp en regisseur Javier Lopez Pinon.
- 2018: Muzikanten voor Muzikanten, Haarlemse muzikanten geven een benefietconcert in de Pletterij voor blinde collega’s in de Unique Giants Band in Mutare.
- Belangeloze deelname van de Haarlemse bands Di Nanga, Itchy Donkey, Mac Hielo and the Mystery Guest Band.
Tentoonstellingen.
- 2007: Fotoworkshops in Mutare van Michiel de Ruiter en Charles Borsboom (Delft). Er gaat 460 kilo fotoapparatuur naar Zimbabwe, ingezameld onder Haarlemmers.
- 2008: Verborgen verhalen, in de Grote of Sint Bavokerk. Kritische Zimbabwaanse kunst uit drie perioden: de koloniale tijd (het blanke minderheidsregime), de vrijheidsstrijd en de onafhankelijkheid na 1980.
- 2010: Fotowand Ontmoetingen met foto’s uit Mutare onttrekt bouwput voor fietsenstalling Stationsplein aan het oog. Expo is later ook naar Mutare gegaan.
- 2011: ‘100 faces’. Campagne en reizende fototentoonstelling met de gezichten van honderd vrijwilligers in Mutare, om geld in te zamelen voor de home based care, peer education en sportleaders.
- 2012: Tentoonstelling ‘Een vlucht gierzwaluwen’ in de Waag. Kunst en poëzie van kunstenaarsvereniging KZOD.
- Diverse tentoonstellingen in de bibliotheek noord, in het NME, in de Waag in samenwerking met KZOD.
- Intensieve contacten en uitwisselingen met o.a. kunstenaar Lovemore Kambuszi en Elisabeth Muusha, directeur van de National Gallery of Zimbabwe.
Evenementen
- Jaarlijks: Deelname aan evenementen. Houtfestival, Bevrijdingspop en Kunstlijn.
- 2016: Deelname aan Kracht van Afrika met andere organisaties en bedrijven in het Seinwezen.
- 2008, 20016 en 2018: Deelname aan de tweejaarlijkse Stripdagen onder de titel: Africa stripped bare to the bone. Thema in 2018: ‘The beast is there’. Samen met de Pletterij, Seinwezen en de Waag (KZOD). Met lezingen, debatten en prominente gasten: in 2016 oud-minister Jan Pronk, journalist Marnix de Bruyne, cartoonist Paul Bogaert (onlinekrant The Zimbabwean) en de Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro; in 2018 met Paul Bogaert, Anita Brus, deskundige Afrikaanse kunst Equatoriaal-Guinee en de cartoonist Ramon Esono Ebalé uit dat laatste land, die te gast was na een maandenlange gevangenschap.