Debat: Cartoons, tussen vrijheid van meningsuiting en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Het bestuur van Stichting Beeldverhaal Nederland heeft, in overleg met betrokkenen, definitief besloten Stripdagen Haarlem van 2021 te verplaatsen naar 3 t/m 12 juni 2022. Vooruitlopend daarop in in het weekend van 1, 2 en 3 oktober 2021 het Stripweekend plaats. In dit kader organiseren  stedenband Haarlem-Mutare en debatcentrum de Pletterij op zaterdag 2 oktober om 16.00 uur het debat Cartoons, tussen vrijheid van meningsuiting en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Bij de Stripdagen Haarlem 2022  zal de stedenband Haarlem-Mutare met het komende cartoonproject “De Ontmaskerde Macht” bedreigde cartoonisten een podium geven. De aanleidingen van het cartoonproject “De Ontmaskerde Macht”  zijn de aanslag op de redactie Charlie Hebdo, de Mohamed Cartoons, de onthoofding van Samuel Paty en de bedreiging van een docent in Rotterdam naar aanleiding van een cartoon van Joep Bertram. Het gaat dus over de frictie tussen vrijheid van meningsuiting en groepsbelediging. In het debat Cartoons en maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen we daar alvast een voorschot op. We zetten daar het recht op beledigen tegenover het respectvol met elkaar om gaan. Waar neem je het recht op vrije meningsuiting en wanneer kies je om rekening te houden met elkaar.
Docent maatschappijleer Lucelle Comvalius leert kinderen dat meningen mogen verschillen, maar dat je wel respect voor anderen moet opbrengen. Zie het artikel in de Groene: https://www.groene.nl/artikel/we-leven-in-een-land-van-blanken

Tijdens het debat komen zowel docenten als cartoonisten aan het woord om beide kanten van een medaille toe te lichten. Aan het debat nemen deel:

Joep Bertrams, cartoonist,
Tjeerd Royaards, hoofdredacteur The Cartoon Movement,
Lucelle Comvalius, docent maatschappijleer,
Tonio van Vugt, directeur Haarlemse Stripdagen – Stripdagen,
Amma Asante, voorzitter Landelijke Clientenraad,
Peter Koch cartoonist,

moderator is Louis Pirenne.

Het debat wordt mogelijk gemaakt met bijdragen van: Cultuur stimuleringsfonds Haarlem, Prins Bernhard Cultuurfonds en particuliere donateurs.

TESTEN VOOR TOEGANG
Voor dit debat geldt momenteel dat er maximaal 40 bezoekers binnen kunnen. Reservering of ticket via de website van de Pletterij is vereist, evenals tonen van vaccinatie app of negatieve testuitslag.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.