Cycloon Eloise treft Beira (Mozambique)

Beira, havenstad in Mozambique en belangrijke schakel in de aan- en afvoer over land naar Mutare, is in januari getroffen door cycloon Eloise. Deze regio was nog aan het herstellen van de vernietigende gevolgen van de cycloon Idai in maart 2019 en de stormen daarna. Complete woonwijken van Beira zijn onder water gelopen, gezondheidscentra en scholen zijn vernield of op zijn minst beschadigd. Meer dan 250.000 mensen zijn getroffen en zo’n 18.000 mensen zijn uit hun huizen gevlucht (bron: VN). 

Klimaatverandering en de stijgende zeespiegel hebben deze regio kwetsbaar gemaakt. De Mutare klimaatjournalist Andrew Mambondiyani schreef hier vele malen over. In 2018 ontving hij de Lorenzo Natali Prijs van de Europese commissie met een artikel over de zeespiegelstijging. In 2019 was Andrew te gast bij de Stedenband Haarlem-Mutare. 

Meer in het onlinemagazine Climate Justice: African Perspectives van de Foundation Max van der Stoel, waarin ook aandacht wordt besteed aan het Masterplan 2035 van bedrijven uit Mozambique en Nederland. https://climatejustice-africanperspectives.maglr.com/climatejustice/flooding-in-beira

Zimbabwe

Met name de kust van Mozambique is heftig getroffen, bericht de coördinator van de Stedenband in Mutare, Gift Sanyanga. Maar de cyclonen werken ook door op sommige plaatsen in Zimbabwe. Mensen verloren het leven doordat ze door rivieren werden meegesleurd, huizen en andere gebouwen stortten in, vooral in laag gelegen gebieden. Dat geldt ook voor Mutare. Daar zijn vooral de mensen getroffen die een tijdelijk onderkomen hebben opgetrokken in nieuwe wijken, dicht bij het water.

Goed voor de landbouw

Van november tot januari vielen er hevige regens, schrijft Gift. De laatste jaren kon de bevolking er geen peil meer op trekken: de regens waren onvoorspelbaar en grillig, er was ook veel droogte of er waren extreme weersomstandigheden, zoals tijdens de cycloon Idai. 

In geen jaren is er nu zoveel water gevallen. Dat heeft bij alle ellende, wel een positief effect voor de landbouw en voor de watervoorraad.

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.