Donatie | Publicaties | Contact | EN | De Kracht van Afrika
Haarlem-Mutare > Projecten > Cultuur

Cultuur

  

De Stedenband brengt de Mutarese en Haarlemse bevolking met elkaar in contact via kunst en cultuur en richt zich op duurzame uitwisselingen, van beeldende kunst, theater en muziek tot aan film en literatuur. Op deze manier probeert de Stedenband de kennis over en waardering voor tradities, kunst en cultuur vergroten onder de bevolking van Haarlem en Mutare.

Zimbabwe in Haarlem : Damast- en Spaarnoogstraat

De buurt van de Damast- en Spaarnoogstraat (tussen de gevangenis en de spoorlijn) is de afgelopen jaren gesloopt en geheel vernieuwd. Eind september 2005 heeft de feestelijke opening van de wijk plaatsgevonden. 
De gemeente Haarlem en woningcorporatie Elan Wonen hebben een budget beschikbaar gesteld voor het realiseren van een door één (of meer) kunstenaar(s) uit Mutare te maken kunstwerk voor de nieuwbouw dat symbool staat voor de band tussen Haarlem en Mutare. Uiteindelijk zijn het veertig beelden geworden gemaakt door achttien kunstenaars. 
In 2005 heeft de projectkunstenaar Marjolijn Boterenbrood een bezoek gebracht aan Mutare. In Mutare ontmoette zij kunstenaars met vakmanschap en enthousiasme. De kunstenaars waren vooral enthousiast over het voorstel om Zimbabwaanse kunst te integreren in een Nederlandse wijk. In overleg met de Mutarese kunstenaars heeft Marjolijn Boterenbrood een voorlopig concept ontwikkeld voor een thema en de uitwerking hiervan. Het thema en een aantal kunstobjecten werden tijdens de wijkopening gepresenteerd.
Thema voor de kunst in de wijk is ‘dieren’. Dieren spelen in de moderne en de traditionele Zimbabwaanse kunst een belangrijke rol. Iedere groep mensen of uitgebreide familie in Zimbabwe heeft een eigen dier als talisman. Een ‘totem’ is het dier wiens eigenschappen overgaan op een dergelijke groep mensen. Traditioneel waren het ook de beeldhouwers die ze verbeeldden. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cultuur

 

Kunst en cultuur zijn belangrijke bronnen van kracht voor ontwikkeling van een samenleving. De ontmoeting met een andere cultuur laat mensen anders naar elkaar kijken, zet aan om in debat te gaan en leert mensen elkaar te waarderen.

Lees meer>

De Lange Brug

 

De Lange Brug werd in 1995 in gebruik genomen. Al heel snel kreeg de brug de bijnaam "De verfroller". De brug , een van de meest tot de verbeelding sprekende werken uit het stadsarchitectschap van Thijs Asselbergs, vervangt een oude, versleten ophaalbrug. Lees meer>

Cat and rat

Publiek tijdens het straattheater 'Cat and Rat'.

Klik op de foto voor een filmpje!

 

 

 

 

 

Lees meer>

Kunst uit Mutare

De beelden en schilderijen op deze pagina zijn te koop. Met de opbrengst wordt nieuwe kunst aangekocht van Zimbabwaanse kunstenaars. Pool table and players, John Gusginyu, welded metal, 70 cm, 35kg, € 400,-

 

Lees meer>