Donatie | Publicaties | Contact | EN | De Kracht van Afrika
Haarlem-Mutare

Mutare

Zimbabwe

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika. Voor zijn onafhankelijkheid in 1980 stond het land bekend als (Zuid-) Rhodesië, een Britse kolonie. Zimbabwe is ongeveer tien keer zo groot als Nederland en heeft zo’n 13 miljoen inwoners. Robert Mugabe is sinds 1980 de regeringsleider van Zimbabwe, eerst als premier en sinds 1987 als president van de Republiek Zimbabwe. Op 16 maart 2013 hield Zimbabwe een referendum over een nieuwe grondwet waarin de macht van de president wordt ingeperkt. De nieuwe president mag in de toekomst maximaal twee termijnen in functie blijven. Zo'n 95 procent van de Zimbabwanen ging akkoord.

Mutare

In het Oosten van Zimbabwe, vlak bij de grens met Mozambique in de Eastern Highlands, ligt de stad Mutare. Er wonen ongeveer 260.000 mensen en daarmee is Mutare de derde stad qua inwoneraantal van Zimbabwe. Mutare is een erg langgerekte stad. Om het centrum liggen verschillende wijken met een hoge bevolkingsdichtheid, ook wel townships genoemd. De eerste township, Sakubva, dateert uit de jaren ’30. Tegenwoordig wordt Sakubva als de armste wijk beschouwd. In de nieuwe wijken zoals Chikanga, Hobhouse (een huizenbouwproject van de Stedenband) en Dangamvura leven de mensen in kleine, maar comfortabele huizen, met eigen voorzieningen zoals water en riolering.

Er zijn meer dan honderd basisscholen in Mutare en omgeving. Op sommige scholen zitten meer dan duizend kinderen. De grootste school is the Sheni Primary School waar maar liefst 1.900 kinderen op zitten. Vrijwel alle kinderen in Mutare gaan naar school, alleen voor kinderen met lichamelijke of geestelijke beperkingen zijn er helaas nog weinig voorzieningen.

Mutare wordt bestuurd door een gemeenteraad met een rechtstreeks gekozen uitvoerend burgemeester. De raadsleden worden in districten, zogenaamde wards gekozen. Uit de raad worden door de leden ook wethouders gekozen, alderman geheten. De alderman heeft echter minder invloed dan een wethouder in Nederland. De burgemeester heeft juist meer invloed dan een burgemeester in Nederland. De laatste jaren wordt Mutare geregeerd door een commissie nadat de raad, bestaande uit leden van de oppositiepartij MDC, was geschorst door de minister van Binnenlandse Zaken. De commissie heeft weinig macht; een aantal leden is geschorst wegens corruptie en er is voortdurend ruzie tussen de ‘provincial governor’ en de minister van Binnenlandse Zaken. 

Toerisme

Mutare ligt op 1.100m hoogte en heeft een aangenaam klimaat. Toeristische plekjes zijn Cecil Kop Nature Reserve dat binnen de stadsgrenzen ligt, het Vumbagebergte (ten zuidoosten van Mutare) en de Botanische tuinen. De hotelaccommodatie is goed met vijf grote hotels in de directe omgeving; in de stad zijn ook zogenaamde lodges die netjes, eenvoudig en goedkoop zijn.

Bekende inwoners van Mutare