Donatie | Publicaties | Contact | EN | De Kracht van Afrika
Home

Welkom bij de Stedenband Haarlem-Mutare

Informatiebijeenkomst Citizen School

 

Onder de naam Citizen School werkt de Stedenband met partners uit verschillende Europese landen aan de ontwikkeling van een serious game voor scholieren. Op vrijdag 18 januari a.s. praten wij u graag bij over de voortgang van dit ambitieuze onderwijsproject.

We wensen u een schitterend

 

We kijken bij de Stedenband al uit naar alle projecten en activiteiten die in 2019 te gebeuren staan. De komende weken genieten we ook nog even na van een heel mooi jubileumjaar. We wensen u fijne feestdagen toe en alvast een heel voorspoedig nieuwjaar.

Een reis voorbij de evenaar

 

Dankzij een EU-subsidie werkt de Stedenband de komende tijd aan Duurzaam Haarlem in Wereldperspectief. In het kader van dit project wordt nu onder meer het succesvolle onderwijsprogramma 'Een reis naar Mutare' vernieuwd en uitgebreid.

Duurzaam Haarlem in wereldperspectief

De Stedenband krijgt via Wilde Ganzen een subsidie van €39.000 van de EU voor haar voorlichtingsproject Duurzaam Haarlem in Wereldperspectief. In het kader hiervan vindt tot de zomer van 2019 een aantal activiteiten plaats rond de thema's klimaat en migratie.
 

Lezing Paul Bogaert

 

In het kader van de Stripdagen vertelt Paul Bogaert woensdag 30 mei aan de hand van zijn lino's over de recente politieke geschiedenis van Zimbabwe en zijn verwachtingen voor de toekomst van het land. De lezing begint om 20.00 uur in de Pletterij

Tentoonstellingen Stripdagen

 

Vrijdag 25 mei gaan de Haarlemse Stripdagen van start. De Stedenband is ook dit jaar weer van de partij. Op drie tentoonstellingen is werk te zien van Afrikaanse politiek cartoonisten die zich met hun pen kritisch uitlaten over de situatie in hun land. 

Presentatie jubileumboek

Het jubileumboek over een kwarteeuw Stedenband Haarlem-Mutare is verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer. Op zaterdag 17 maart wordt Over en Weer officieel gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Pletterij.

Het jubileumboek is af!

 

De Stedenband Haarlem-Mutare viert dit jaar zijn 25-jarige jubileum: een mooie aanleiding om de balans op te maken van een kwarteeuw vriendschap en samenwerking. Dit wordt onder meer gedaan in het jubileumboek 'Over en Weer' dat binnenkort verschijnt. In de Schuurshow van 14 januari 2018 krijgt u alvast een voorproefje.

Muzikanten voor muzikanten

Op zaterdag 17 maart 2018 vindt in de Pletterij een benefietconcert plaats om muziekinstrumenten aan te schaffen voor de Unique Giants Band, een unieke band uit Mutare bestaande uit blinde muzikanten. De Haarlemse bands Dinanga en MacHiello zijn van de partij om er een feestelijke avond van te maken. De volledige line-up volgt.

Opname informatieavond

Naar aanleiding van de val van Mugabe werd op 12 december jl. in De Pletterij gereflecteerd op de huidige situatie in Zimbabwe en de toekomst van het land. De videoregistratie van de goed bezochte avond en een foto-impressie zijn hier beschikbaar.

Informatieavond Zimbabwe

Het tijdperk Mugabe is voorbij. Op 24 november werd Emmerson Mnangagwa ingezworen als nieuwe president van Zimbabwe. Op 12 december wisselen we tijdens een debat in De Pletterij van gedachten over wat dit betekent voor de toekomst van het land. Wees welkom!

Mugabe moet wijken na coup

 

Na 37 jaar lijkt er een einde te zijn gekomen aan de regeerperiode van Robert Mugabe. Hoewel de militairen het woord 'staatsgreep' angstvallig vermijden, werd woensdag duidelijk dat zij de macht hebben overgenomen van de 93-jarige president.

Jubileumboek in de maak

              

De Stedenband bestaat 25 jaar. Een kleine redactie werkt momenteel aan een jubileumboek waarin wordt teruggeblikt op de succesvolle samenwerking tussen Haarlem en Mutare. Daarnaast wordt uiteraard volop aandacht besteed aan heden en toekomst.

Subsidie voor onderwijsproject

De Stedenband werkt met een aantal Europese partners aan een grensoverschrijdend onderwijsproject. Onlangs werd bekend dat we hiervoor subsidie ontvangen van de Europese Commissie.

 

Voortgang bouwproject

In de wijk Magambaroad wordt dit jaar een woningbouwproject gerealiseerd. In maart zijn de architecten Joeri van Ommeren en Peter van Buuren in Mutare geweest om voorbereidingen te treffen. De bouw vordert inmiddels gestaag.

 

Lezing Zapiro in Seinwezen

Op dinsdag 28 juni is Jonathan Shapiro te gast in het Seinwezen. Als apotheose van de Stripdagen spreekt de gelauwerde cartoonist over het belang van (politieke) cartoons.

 

Workshop Cartoon Tekenen

Onder de naam Kanai werkt Anabella Meijer al bijna tien jaar als illustrator. Tijdens de Stripdagen geeft de veelzijdige kunstenares een uitdagende workshop cartoons tekenen.

 

Geschiedenis Zimbabwe in de picture

De recente geschiedenis van Zimbabwe stond de afgelopen week opeens volop in de aandacht. Op de boekpresentatie van ‘We moeten gaan’ volgde zaterdag een uitzending van Andere Tijden.

 

Activiteiten Africa Stripped Bare to the Bone

De aftrap van de Stripdagen Haarlem nadert snel. Op vrijdag 3 juni gaat het tiendaagse evenement van start. De Stedenband is goed vertegenwoordigd met een tentoonstelling over Afrikaanse politieke cartoons.

 

Cartoons uit alle landen ter wereld

In 2010 stond Tjeerd Royaards aan de wieg van Cartoon Movement. Inmiddels is het online platform uitgegroeid tot een begrip in de stripwereld. De Stedenband sprak met de activistische cartoonist.

'Don't worry, just laugh'

Tijdens de Haarlemse Stripdagen organiseert de Stedenband een grote tentoonstelling over (politieke) cartoons in Afrika. Verspreid over drie locaties wordt werk getoond van een keur aan geëngageerde kunstenaars.

Stedenband toont spotprenten tijdens Stripdagen

Tijdens de komende Haarlemse stripdagen 2016 (3-12 juni 2016) organiseert de Stedenband Haarlem-Mutare in samenwerking met de Pletterij, het Seinwezen en anderen een tentoonstelling over cartoonisten in Afrika. 

 

Jubilerende Rotaryclub steunt Stedenband

Rotaryclub Haarlem bestaat 90 jaar. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis doneerde de jubilerende vereniging een bedrag van 5.000,- voor de bouw van een gemeenschapshuis in Mutare.

 

Beeldentuin Spaarnoog in de kijker

Op 2 april organiseerde de wijkraad Scheepmakersdijk een rondleiding door de buurt. Omdat 'onze' Zimbabwaanse beeldentuin zich daar bevindt, is deze buurt is voor de Stedenband van bijzondere betekenis.

Stedenband bezoekt inspirerend seminar van Young Africa

Op 11 organiseerde de Apeldoornse ontwikkelings-organisatie Young Africa een seminar in Amsterdam. De stedenband was ook van de partij op deze geslaagde bijeenkomst.

Stedenband werkt mee aan Europees onderwijsproject

De Stedenband werkt met vier andere partijen aan een innovatief onderwijsproject over wereldburgerschap. Op vrijdag 4 maart vergaderden wij in Antwerpen over het projectvoorstel.

Het jaarverslag 2015

Het venijn zit in de staart. 2015 eindigde voor de stedenband in mineur, omdat de subsidie van de gemeente voor onbepaalde tijd werd stopgezet. Er waren echter ook lichtpuntjes. Lees erover in het jaarverslag.

De laatste stagiairs (?)

Nancy Akerboom en Vinnie de Laat van het Nova College hebben hun stage met goed gevolg afgerond. Zij waren (voorlopig) de laatste stagiairs van de Stedenband.

De webshop is geopend!

De Stedenband verkoopt de collectie Zimbabwaanse kunst. Studio Alloy bouwde een webshop, waar alle kunstwerken vanaf heden te koop worden aangeboden.

Nieuw bouwproject in Mutare

In de wijk Magambaroad wordt dit jaar een woningbouwproject gerealiseerd. In maart vertrekken de architecten Joeri van Ommeren en Peter van Buuren naar Mutare om het bouwproces te begeleiden.

3 exposities over Hans Wiesman

In samenwerking met de Stedenband besteden drie musea gezamenlijk aandacht aan het werk van Hans Wiesman (1918-1988). De tentoonstelling Sprekende Kleuren gaat 22 januari van start.

De gierzwaluwtoren

Jim Bol en Hans Willemse (Voorzitter van de gierzwaluw vereniging in Nederland)

Wethouder Snoek heeft toegezegd tijdens een educatieve middag de gierzwaluwtoren te openen en de vernieuwde gierzwaluwwebsite officieel te lanceren.

 

 

De Gierzwaluwwebsite

De nieuwe Gierzwaluwwebsite van de Stedenband staat online! Bekijk hem nu hier!

 

 

Testimonials over Stedenband

In dit topic worden een aantal testimonials uitgelicht die we hebben opgenomen van mensen die nauw betrokken zijn bij de Stedenband en daarin hun mening geven.

Verslag van de reis naar Mutare

Het bestuur van de Stedenband Haarlem-Mutare heeft in 2015 een werkbezoek aan haar zusterstad Mutare in Zimbabwe georganiseerd. Dat vond plaats van 25 april t/m 10 mei 2015. Klik hier voor het verslag. 

 

Docu: Dwars door Afrika

In de VPRO-serie Dwars door Afrika neemt Bram Vermeulen zijn kijkers mee naar zuidelijk Afrika. Twee afleveringen gaan over Zimbabwe. Alle afleveringen zijn online te zien en op dvd verkrijgbaar.

Donatie

De stedenband ondersteunt een aantal projecten in Mutare. In deze projecten werken lokale bewoners voor de armsten in de samenleving en om jongeren een kans te bieden. Wij hebben uw steun daarbij hard nodig.

 

 

 

 

 

 

 

Project Reis naar Mutare

Onderwijsproject Willem van Oranjeschool.

Wat heeft de Stedenband gedaan.

Onze activiteiten op een rijtje.