ANTIBULLYER is een interactief onderwijsspel over cyberpesten De stedenband Haarlem-Mutare zet zich met haar onderwijsprojecten in voor een veilige leeromgeving voor kinderen. Samen met twee andere NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) en vijf universiteiten uit heel Europa hebben we een serious game gemaakt over cyberpesten en cybersexisme. Deze game is bedoeld voor leerlingen van 11 tot 15 jaar en is beschikbaar in zes talen.
Het spel – nu nog een proefversie – is ontwikkeld in het Europese onderwijsproject Citizen Games op basis van de input vanuit drie NGO’s uit Frankrijk en Nederland en vijf instellingen voor hoger onderwijs in België, Duitsland, Polen, Ierland en Portugal. In deze landen worden nu gratis testlessen gegeven. In Haarlem neemt een team van de Stedenband dit voor zijn rekening.
De financiering valt onder het project Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, training, jeugd en sport. De insteek van de game is burgerschap. Vorig jaar werd met een online enquête in schoolklassen in de zeven landen gepeild wat leerlingen belangrijk vonden. Drie thema’s waren favoriet: ‘plastic soep’, ‘cyberpesten’ en ‘rechten en plichten van Europese burgers’. Dit voorjaar hebben 43 studenten uit vijf landen acht spelconcepten ontwikkeld rond die thema’s.
Binnen het in 2019 gestarte Europese project Citizen Games gaat het niet alleen om het thema op zich, maar ook om de samenwerking van studenten van verschillende pluimage in zogenoemde ‘mobility’s’ bij de ontwikkeling van het spel. Bijzonder hierbij was ditmaal de uitdaging om, gedwongen door Covid-19, alles online te doen. Een internationale jury koos voor ‘cyberpesten’. Het spel ANTIBULLYER is ontworpen door het team Bully Busters (deelnemers uit Portugal, Duitsland, Ierland en Polen). Het Dundalk Institute of Technology werkt het spel nu verder uit tot een serious game dat in elk deelnemend land in de moedertaal kan worden gespeeld.