Afrikadag 28 mei 2022 met lezing over het cartoonproject DE ONTMASKERDE MACHT

Op 28 mei 2022 organiseert de Foundation Max van der Stoel (FMS) een live Afrikadag in het KIT in Amsterdam! Na twee jaar afwezigheid is de Afrikadag terug als hét grootste evenement op het gebied van Afrika en internationale samenwerking in Nederland.
Kaarten voor de Afrikadag zijn te koop via:  https://www.afrikadag.nl/

Ook deze keer doet de Stedenband Haarlem-Mutare natuurlijk mee! We organiseren op die dag een lezing over het cartoonproject DE ONTMASKERDE MACHT. Met dit project geven we moedige cartoonisten een podium. Als voorbeeld geldt de politieke cartoonist Ramón Esono Ebalé die in september 2017 in zijn land Equatoriaal Guinea onder valse voorwendselen en zonder enige vorm van proces werd opgesloten. Hij publiceerde onder meer het stripboek La Pesadilla de Obi, een felle satire op dictator Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, die in dit land sinds 1979 de scepter zwaait en eveneens geldt als de langst zittende president van Afrika.
Dr. Anita Brus deed onderzoek naar zijn werken en zal hierover een lezing geven. Vijf jaar na de aanslag op de redactie van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo en met dictatoriale regimes op meer plekken in de wereld blijkt nog steeds wat het belang is van het kritisch volgen van de macht en hoe belangrijk beelden daarbij zijn. Ook curator Dik Bol zal hierover spreken aan de hand van de andere deelnemende cartoonisten; Zapiro uit Zuid Afrika, en Pedro X Molina uit Nicaragua.

Tijdens de Haarlemse stripdagen 2-13 juni organiseren wij twee tentoonstellingen en een aantal lezingen. Hierover later meer.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.