Activiteiten rond De Ontmaskerde Macht

Met ons tentoonstellingsproject DE ONTMASKERDE MACHT geven wij via twee exposities een podium aan meerdere kunstenaars/cartoonisten, onder wie de gelauwerde cartoonisten Jonathan Zapiro uit Zuid Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Alle drie wonnen zij afgelopen jaren de prestigieuze COURAGE IN CARTOONING AWARD van Cartoon Right Network International.

Zaterdag 28 mei: Lezing op Afrikadag  Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63 Amsterdam:

Dat doen we met een workshop tijdens de landelijke Afrikadag 2022 in het Tropeninstituut op zaterdag 28 mei. Deze dag wordt georganiseerd door de Max vd Stoel Foundation. Anita Brus geeft hier een lezing over wat de rol is van leegten in onder meer de cartoons van Ramón Esonó Ebalé.  Tickets voor Afrikadag zijn te krijgen via https://www.afrikadag.nl/nl/tickets.

 

 

3 juni t/m eind augustus: Expositie Provinciekantoor, Houtplein 3 Haarlem.

Op de eerste verdieping van het provinciekantoor geven Zapiro, Esono Ebalé en Molina, samen met andere, internationale collega cartoonisten, met meer dan veertig cartoons een scherp commentaar op hoe dictators hun volk onderdrukken. De tentoonstelling is vanaf begin juni tot eind augustus te zien tijdens kantooruren.
De toegang  is gratis.

8 juni 16.30 uur: Opening Expositie Provinciekantoor door Frénk van der Linden.

De journalist Frénk van der Linden  is onder meer ambassadeur van het Mediafonds. Hij gaat in gesprek met de cartoonisten Hossein Rezaei (Afghanistan), Pedro Molina (Nicaragua) en de samenstellers van de tentoonstelling, Anita Brus, Dik Bol en Tjeerd Royaards (hoofdredacteur Cartoon Movement). Cartoon Movement is een online platform dat 500 professionele politieke cartoonisten van over de hele wereld samenbrengt. Anita Brus gaat in op de werking van leegten in onder meer de cartoons van Ramón Esonó Ebalé.
De toegang is gratis.

1 juni tot 1 augustus 2022: Expositie Theaterzaal Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem.
Openingstijden zie: www.pletterij.nl .

8 juni 20.00 uur Thema-avond Expositie Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem door Pedro X Molina en Hossien Rezaei .

Met het tentoonstellingsproject DE ONTMASKERDE MACHT geven wij een podium aan meerdere kunstenaars/cartoonisten, onder wie de gelauwerde cartoonisten Jonathan Zapiro uit Zuid Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Alle drie wonnen zij afgelopen jaren de prestigieuze COURAGE IN CARTOONING AWARD van Cartoonists Rights Network International.

Thema avond Persvrijheid in Nicaragua en de rest van de wereld met Pedro X Molina en Hossien Rezaei.

We gaan het hebben over de toenemende onderdrukking van pers, cartoonisten en anderen. Hoewel er steeds meer lijkt te gebeuren wordt het voor cartoonisten steeds lastiger om hun verhaal kwijt te raken in veel delen van de wereld.

Pedro Molina is bekend om zijn scherpe cartoons over het dictatoriale bewind van president Daniel Ortega. Inmiddels is de krant CONFIDENTIAL waarin hij publiceerde gesloten in Nicaragua, maar deze publiceert nog steeds online. Pedro zelf heeft moeten vluchten en woont nu in de VS waar hij tijdelijk lesgeeft. Tijdens de avond wordt als voorbeeld speciale aandacht gewijd aan de situatie in Nicaragua, dat zich steeds meer ontwikkelt als het Noord Korea van Midden Amerika.

Pedro Molina uit Nicaragua, Hossien Rezaei uit Afghanistan zijn bekende cartoonisten die niet meer in eigen land kunnen leven. Ze vertellen hun verhaal, Mira Chowdhury van Free Press Unlimited vertelt over hoe ook hier het nieuws over sommige groepen niet in de pers komt. Bestuurslid Louis Pirenne van de Stripdagen Haarlem legt uit waarom censuur ook voor de Haarlemse stripdagen een onderwerp is.

Moderator van de avond Frénk vd Linden

Voertaal is Engels

De Pletterij

Lange Herenvest 122

2011 BX  Haarlem

Tickets €. 3.-, www.pletterij.nl  inkomsten ten bate van politieke gevangenen in Nicaragua via Stichting Flores

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.