8 oktober Debat in de Pletterij KLIMAATAKKOORD: DUURZAME MOBILITEIT IN EN OM HAARLEM

DUURZAME MOBILITEIT IN EN OM HAARLEM

Het Klimaatakkoord, wellicht letterlijk en figuurlijk het heetste onderwerp in de media en politiek van dit moment, lijkt tot nu toe vooral een landelijk thema. Maar wat zijn de consequenties voor een stad als Haarlem? De Pletterij onderzoekt samen met specialisten en publiek, wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering en het Klimaatakkoord op zowel globaal als lokaal niveau in een serie van vijf Klimaatdebatten. De eerste drie debatten hebben plaatsgevonden voor de zomervakantie en gingen achtereenvolgens over de mondiale gevolgen van de klimaatverandering, over het Klimaatakkoord en over de gevolgen van dat Klimaatakkoord voor de Haarlemse gebouwde omgeving. Op 11 september was er nog een debat over klimaatmigratie.

In het klimaatdebat van dinsdag 8 oktober a.s. staat de mobiliteit centraal. De mobiliteitssector is verantwoordelijk voor 18% van de CO2-uitstoot. Om die uitstoot te verminderen is in het Klimaatakkoord een grote rol weggelegd voor het stimuleren van elektrisch en duurzaam vervoer.

De gemeente is aan zet om de voorstellen uit het Klimaatakkoord te vertalen naar ambities en maatregelen voor Haarlem, en komt dit najaar met een actualisatie van het Mobiliteitsbeleid. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke pijler. Welke stappen zijn nodig om de mobiliteit in Haarlem te verduurzamen? Hoe wordt het vanzelfsprekender om de auto te laten staan en in plaats daarvan de fiets of het openbaar vervoer te nemen? Gaan elektrische deelauto’s het particuliere autobezit vervangen? Waar komen de laadpalen en wat zijn de gevolgen voor het straatbeeld? En waar begint en eindigt de rol van de gemeente? Welke mogelijkheden zijn er voor burger en ondernemers om zelf initiatieven te nemen? En hoe kunnen gemeente, inwoners en ondernemers de krachten bundelen om samen meer effect te bereiken op het gebied van duurzame mobiliteit?

Gastsprekers bij het debat zijn onder andere Spaarnelandendirecteur Robert Oosting en Erik de Winter, een van de initiatiefnemers van Cargoroo. De wethouder Duurzaamheid en Mobiliteit Robbert Berkhout zal in reactie een eerste visie geven op de plannen van de gemeente. Er is volop ruimte voor vragen en discussie met de zaal. Gespreksleider is Stan Verstraete, adviseur duurzame gebiedsontwikkeling.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.