De Stedenband Haarlem-Mutare doet mee aan een internationale fotowedstrijd die de stad Osnabrück, partnerstad van Haarlem, organiseert in het kader van de Internationale Week tegen Racisme 2021. Het jumelagebureau van Osnabrück organiseert uitwisselingen en ontmoetingen over culturele, stads- en landsgrenzen heen. Dat past goed bij het thema van dit jaar: ‘Solidariteit. Grenzenloos’. De Stedenband Haarlem-Mutare heeft een foto ingestuurd van de markt in de wijk Hobhouse in Mutare. Daar staat de community bibliotheek, die een belangrijke buurtfunctie heeft.
Leeshonger
Deze bibliotheek is in 2009 in de wijk Hobhouse gerealiseerd dankzij de inzet van de Stedenband Haarlem-Mutare. De Zimbabwaanse Nobelprijswinnaar voor literatuur Doris Lessing verklaarde bij haar prijsuitreiking dat Zimbabwanen tijdens hun crisis niet alleen honger hadden naar eten maar ook naar cultuur. In dat jaar werd op initiatief van de Haarlemse theatermaker Rieks Swarte door de stedenband een regionale inzamelingsactie gehouden voor Engelse boeken, onder de pakkende kop ‘Leeshonger’. De campagne Leeshonger begon en eindigde in de Centrale Bibliotheek Haarlem met een voorleesavond. Behalve de bibliotheek deden scholen, serviceclubs, boekwinkels en vele particulieren mee. Ook kwamen vele donaties voor de verscheping. Met deze actie werd tegelijk de bewustwording gestimuleerd voor het land Zimbabwe.
De container waarin de duizenden boeken werden vervoerd, is met geld van de Nederlandse ambassade omgebouwd tot een bibliotheek. Een groepje vrijwilligers houdt de wijkvoorziening draaiend. Leerlingen van de enige school in de buurt, de Sacred Heart Primary School, kunnen hier tegen een lage prijs boeken lenen. Het is tegelijk een betaalkantoortje voor de lokale telefoonmaatschappij en er kan gekopieerd worden. Met deze inkomsten kan de bibliotheek gerund worden. Een mooi project dat duurzaam geregeld is. Een project waar de Haarlemse Stedenband trots op is.
Inzet Stedenband
De particuliere stichting Stedenband Haarlem-Mutare zet zich sinds 1991 in voor haar partners in de zusterstad Mutare in Zimbabwe. In de loop der jaren is materiële hulp gegeven en is ingesprongen op de grote behoefte aan kennis en cultuur. Anno 2021 liggen de accenten bij duurzaamheid, onderwijs en cultuur.
De Stichting krijgt sinds 2016 geen subsidie meer van de gemeente Haarlem. Dankzij particuliere giften en fondsen kan zij zich nog altijd onverminderd inzetten voor de bevolking in Mutare.