Campagne 100 faces Care Givers Peer Educators Sport Leaders Wordt donateur! Stedenband Haarlem-Mutare
sponsors
100faces

De Caregivers van Home Based Care

Zieke mensen in een ontwikkelingsland zijn meestal verstoken van adequate hulp of kunnen de kosten niet betalen. De Stedenband ondersteunt in Mutare Home Based Care - gratis zorg en steun bij patiënten thuis.
In Mutare zijn vijftig thuiszorgmedewerkers (Caregivers) actief, die wekelijks zo’n 500 patiënten bezoeken.
De caregivers helpen bij de verzorging en het huishouden van patiënten en hun gezinsleden. Ze geven uitleg over patiëntzorg, gezonde voeding, hygiëne en infectiebestrijding. Veel patiënten leven onder slechte omstandigheden en verkeren in sociaal isolement. De caregivers laten zien dat er mensen zijn die om hen geven en bieden ook sociale en emotionele steun. Een praatje maken en een troostende schouder zijn net zo goed belangrijk voor het welzijn van mensen.

Elke week bespreken de caregivers de gesteldheid van de patienten met de verpleegkundige van het Mutare Health Department. Bij problemen gaat deze wijkverpleegkundige dan op huisbezoek.

Veel caregivers doen dit werk al jaren en sommigen zijn zelf hiv-positief. Het project ontstond uit een zelfhulpgroep, People Living With HIV/aids (PLWHA). Ze spraken met elkaar af om ook zorg en ondersteuning te geven aan andere zieken. De nood van hulpbehoevende (vaak terminale) mensen en hun dankbaarheid stimuleren caregivers bij hun zware werk..

ga terug
Care Givers