08 JUN ’22 – THEMA AVOND PERSVRIJHEID IN NICARAGUA EN DE REST VAN DE WERELD

Op 8 juni wordt in de Pletterij de tentoonstelling Cartoons: de ontmaskerde macht geopend. Ter gelegenheid hiervan is er een thema-avond over de persvrijheid in Nicaragua en de rest van de wereld.

 

Met het tentoonstellingsproject DE ONTMASKERDE MACHT geven wij een podium aan meerdere kunstenaars/cartoonisten, onder wie de gelauwerde cartoonisten Jonathan Zapiro uit Zuid Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Alle drie wonnen zij afgelopen jaren de prestigieuze COURAGE IN CARTOONING AWARD van Cartoonists Rights Network International.

Thema avond Persvrijheid in Nicaragua en de rest van de wereld met Pedro X Molina en Hossien Rezaei.

We gaan het hebben over de toenemende onderdrukking van pers, cartoonisten en anderen. Hoewel er steeds meer lijkt te gebeuren wordt het voor cartoonisten steeds lastiger om hun verhaal kwijt te raken in veel delen van de wereld. Pedro Molina is bekend om zijn scherpe cartoons over het dictatoriale bewind van president Daniel Ortega. Inmiddels is de krant CONFIDENTIAL waarin hij publiceerde gesloten in Nicaragua, maar deze publiceert nog steeds online. Pedro zelf heeft moeten vluchten en woont nu in de VS waar hij tijdelijk lesgeeft.

Tijdens de avond wordt als voorbeeld speciale aandacht gewijd aan de situatie in Nicaragua, dat zich steeds meer ontwikkelt als het Noord Korea van Midden Amerika. Pedro Molina uit Nicaragua, Hossien Rezaei uit Afghanistan zijn bekende cartoonisten die niet meer in eigen land kunnen leven. Ze vertellen hun verhaal, Mira Chowdhury van Free Press Unlimited vertelt over hoe ook hier het nieuws over sommige groepen niet in de pers komt.

Bestuurslid Louis Pirenne van de Stripdagen Haarlem legt uit waarom censuur ook voor de Haarlemse stripdagen een onderwerp is.

Moderator van de avond is Frénk vd Linden. De voertaal van de avond is Engels

De Pletterij Lange Herenvest 122 2011 BX Haarlem

Tickets €. 3.-,  inkomsten ten bate van politieke gevangenen in Nicaragua via Stichting Flores

Koop tickets 08 JUN ’22 – THEMA AVOND NICARAGUA EN TENTOONSTELLING CARTOONS: DE ONTMASKERDE MACHT | Pletterij

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.