Donatie | Publicaties | Contact | EN | De Kracht van Afrika
Blog

 Blog

Laatste weken!

von (bep) am Jun 12 2014

Mijn laatste weken stage zijn echt voorbij gevlogen. Ik heb echt een hele leuke tijd gehad. Ik heb iedereen steeds beter leren kennen, dus vond het echt jammer om te vertrekken. In mijn laatste weken heb ik voor mijn stage scholen bezocht met Keavin, meegelopen met Homebasedcare en het HR beleid afgerond. Verder heb nog 2 keer gehockeyd, deelgenomen aan de Challenge day, ben met Gift naar Nyanga geweest en ik heb een paar keer ‘Nederlands’ gekookt voor mijn Zimbabwaanse vrienden J

Ik heb met Keavin in mijn laatste week een basisschool bezocht. Het plan was om verschillende scholen te bezoeken zodat ik een goed objectief beeld kreeg, maar daar was helaas geen tijd meer voor. We bezochten een school in Chikanga die gelinkt is met de Bos en Duin basisschool in Haarlem. Op het informatie bord hing allerlei werk, tekeningen en foto’s van uit Nederland heel leuk om te zien. De school was behoorlijk groot, maar lang niet groot genoeg voor het aantal kinderen die er op zitten. 50 tot 60 kinderen per klas en ze werken met ochtend en middag shifts omdat ze anders niet alle kinderen onderwijs kunnen geven. De kinderen vonden het allemaal erg leuk en spannend om mij te praten en mochten dan ook wat vragen stellen. Ik kreeg vragen te horen zoals, was je elke dag je haar? Hoe veel en welke kleuren heeft jullie vlag? Hoe oud ben je? En ze vroegen mij of ik de kinderen van Bos en Duin de groetjes wou doen!

Dinsdag heb ik met 2 community sisters meegelopen met Homebasedcare. Om 11.00 uur in de ochtend zou de auto er zijn, dus de sisters vroegen mij om er tussen 10 en 11 te zijn. Aangezien ik inmiddels een beetje gewend ben aan de Afrikaanse tijden, kwam ik wat later en was ik er iets na 11 uur. We hebben als nog bijna 4 uur moeten wachten voor de auto en konden toen jammer genoeg maar 2 patiënten bezoeken. Maar heel interessant om te zien hoe de community sisters werken en hoe dankbaar patiënten zijn met ons bezoek.

Het HR beleid is zo goed als af. Als ik thuis ben moet ik nog een paar dingen uitschrijven en een spelling check doen. Het was toch lastig om het zo standaard mogelijk te houden, omdat ik zo veel mogelijkheden tot verbetering  zag en ik het beleid zo compleet mogelijk wou maken. Ik heb in mijn laatste week de functiebeschrijvingen van iedereen verzameld en up to date gemaakt. Daarnaast heb ik mijn aanbevelingen uitgeschreven voor onder andere het verbeteren van de werkomgeving en het opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Ik heb het verslag samen met Gift gepresenteerd aan de de Debit-Chair person van het bestuur. Een meeting met het hele bestuur is niet gelukt maar over 2 weken hebben ze een bestuursmeeting en dan willen ze mijn aanbevelingen bespreken. Ik was best een beetje zenuwachtig want ik was bang dat ik misschien te kritisch was geweest. Maar ze waren erg blij met mijn werk en noemde het een belangrijke wake up call. Bepaalde dingen hebben ze te lang genegeerd en zijn inmiddels echt problemen geworden. Ze gaven me gelijk bij iedere aanbeveling en waren blij dat er een neutraal en objectief iemand, die er verstand van heeft, naar de organisatie heeft gekeken.

In het weekend ben ik met Gift nog naar Nyanga geweest. We hebbend de Mtazari falls bezocht, de Hondey view en de Pungwe view. Heel erg mooi maar wel een uitdaging om op deze plekken te komen, de wegen zijn daar heel slecht. Alleen de hoofdweg is geasfalteerd.

Nyanga is een prachtig gebied maar vol met mooie mysteries zoals Suzie en Ruth al hebben verteld. Gift is opgegroeid in Honde Valley, dichtbij Nyanga en hij vertelde over hoe zijn broek een keer verdwenen is in Nyanga. Als kind ging hij daar met zijn broers hout halen/hakken. Zijn broek was te groot dus zakte steeds af, hij had hem uitgedaan en naast zich neer gelegd en toen hij zijn broek weer aan wou doen was hij verdwenen. Ze hebben toen met zijn alle traditioneel gebeden en daarna de broek weer gevonden. Vorig jaar december is er een Aziatische man de bergen van Nyanga in gegaan omdat hij de mysterieuze verhalen niet geloofde. Hij wou het tegendeel bewijzen maar is vervolgens verdwenen. Er is met man en macht naar hem gezocht maar hij is nooit gevonden. Heel erg raar en onverklaarbaar, maar vooral om de verdwenen broek moest ik erg lachen want als ik eerlijk ben weet ik nooit zo goed wat ik van dit soort verhalen moet geloven.

Afgelopen weekend heb ik lasagne gemaakt voor Joseph, Jessica en de kinderen. Alleen Joseph had het wel eens gegeten toen hij in Nederland  was maar de rest nog niet. Ik had nog wat kaas over wat ik van uit Nederland had meegenomen en de rest van de producten bij Spar gekocht. Ik had wat extra gemaakt zodat ik er de volgende dag nog van kon eten, maar het was een best vreetfestijn dus alles is opgegaan. Joseph vertelde dat zij altijd sadza, rijst of aardappelen eten omdat dat goedkoop is. Dus een keer wat anders was erg lekker.

In mijn laatste weekend heb ik wentelteefjes en pannenkoeken gebakken voor iedereen. Pannenkoeken was een behoorlijke uitdaging want de pannen zijn hier niet zo goed en het fornuis is lastig te controleren. Maar de wentelteefjes gingen goed en vielen dan ook erg in de smaak. Na het eten hebben we Mijn laatste avond nog heb ik ‘afscheidslasagne’ gemaakt voor iedereen en ik hoefde gelukkig nog niet echt afscheid te nemen van iedereen, want ik kom nog een dagje naar Mutare als ik met mijn moeder door Zimbabwe ga reizen volgende maand. De hockey club waar ik mee heb getraind wil dan een hockey festival organiseren, zodat ik de hockey sticks kan uitreiken.

De volgende dag heeft gift me afgezet bij de bus in Sakubva richting Bulawayo. In Bulawayo ben ik overgestapt op de bus richting Vic Falls en vanaf daar ben ik naar Namibie gereisd. Mijn rechtstreekse bus vanaf Vic Falls naar Namibie was helaas volgeboekt dus ik zelf vervoer geregeld zodat ik nog op tijd in Namibie zou zijn voor mijn reis. Uiteindelijk met 8 verschillende bussen, taxi’s en zelfs een keer gelift ben ik na 3 dagen aangekomen in Swakopmund in Namibie. Ik ga met een groepsreis met de organisatie Nomad Tours voor 2 weken naar Namibie en Botswana. Ik heb een erg dubbel gevoel, zin in mijn reis maar jammer dat mijn tijd er hier nu al op zit! Ik heb mijn stage positief afgesloten en kijk er nu al naar uit om over een paar weken weer terug naar Mutare te gaan!

 

Zurück